Bosna i Hercegovina
 • English for young kidsEnglish for young kids
  Engleski jezik za djecu

  Helen Doron učenici se zabavljaju i uče engleski jezik – sve u isto vrijeme.

  Saznajte zašto
 • English learning for childrenEnglish learning for children
  Isprobajte nas

  Pozivamo Vas na besplatan demo čas.

  Pronađite Learning Centar
 • English for kids
  Od male djece do tinejdžera

  Mi pripremamo mlade učenike od 3 mjeseca do 19 godina za uspješnu budućnost.

  Pronađite Learning Centar
 

4 ključna savjeta za čitanje s razumijevanjem: Kako pomoći djeci da čitaju i razumiju pročitano!

Tečno čitanje je krajnji cilj za djecu koja uče da čitaju. Odrasli žele znati da dijete može čitati tekst brzinom od tolikih riječi u minuti. Obično sa tečnim čitanjem razumijevanje pročitanog dolazi samo od sebe. To znači da ako dijete može pravilno čitati, tada će većinu vremena moći razumjeti pročitani materijal i odgovoriti na pitanja na odgovarajući način.

Međutim, postoji mali postotak stanovništva koji ima problema sa razumijevanjem pročitanog čak i kada tečno pročitaju tekst. Ako ovo zvuči kao vaše dijete, nemojte se obeshrabriti. U nastavku su savjeti o tome kako poboljšati čitanje sa razumijevanjem za svaki tekst.

Čitajte češće

Jedan od glavnih razloga zbog kojih djeca imaju poteškoća s razumijevanjem teksta je jer ne čitaju dovoljno često. Što više prakse i više sati čitanja, to bolje njihovo um razvija vještine razumijevanja. Ako dijete rijetko čita, nastavit će se boriti. Neka vam bude prioritet da uvijek imaju knjigu za čitanje.

Napravite sažetak pročitanog

Upravo najteža vještina koju dijete treba naučiti je pravljenje sažetka pročitanog teksta. Zapravo, čak i odrasli imaju problem sa tim. Ako slučajno upitate pogrešnu osobu kako je danas, mogli biste provesti sljedećih dvadeset minuta slušajući je kako neprestano priča. Ako vaše dijete ima poteškoća prilikom odgovaranja na pitanja o tekstu, zamolitega da pokuša sažeti priču umjesto toga.

Vratite se i pronađite odgovore

Odlična stvar sa knjigama je da, ako dijete ne razumije nešto, uvijek se može vratiti i pročitati ponovo. Ili, ako se postavljaju određena pitanja o tekstu, može se vratiti i potražiti odgovor. Djeca se ne moraju pomiriti da ne znaju nešto dok god imaju volju da se vrate na tekst i sami pronađu odgovor.

Razgovarajte o priči

Slično kao i sa svim stvarima u životu, razgovor s nekim pomaže u razumijevanju. Pročitajte priču sa svojim djetetom i razgovarajte dok okrećete sljedeću stranicu. Postavite im ciljana pitanja o tekstu i da li se mogu poistovjetiti s određenim likovima iz priče. Sva ta pitanja koja im postavljate pomoći će im da kasnije samostalno razmišljaju.