Bosna i Hercegovina
 • English for young kidsEnglish for young kids
  Engleski jezik za djecu

  Helen Doron učenici se zabavljaju i uče engleski jezik – sve u isto vrijeme.

  Saznajte zašto
 • English learning for childrenEnglish learning for children
  Isprobajte nas

  Pozivamo Vas na besplatan demo čas.

  Pronađite Learning Centar
 • English for kids
  Od male djece do tinejdžera

  Mi pripremamo mlade učenike od 3 mjeseca do 19 godina za uspješnu budućnost.

  Pronađite Learning Centar
 

5 načina da čitanje učinite zabavnim

Mnoga djeca imaju tendenciju da gledaju na čitanje kao na obavezu. Vjeruju da je to nešto što moraju učiniti za školu ili da ugode svojim roditeljima i ne gledaju na aktivnost čitanja sa uživanjem. Što brže promijenimo njihovo mišljenje o čitanju, to će biti bolje. Čitanje treba biti avantura! U nastavku se nalazi pet načina kako da čitanje učinite zabavnim za djecu. Vjerujemo da ukoliko se potrudite, i sami možete osmisliti neke ideje.

Napravite ugodan kutak za čitanje

Ako vaše dijete ima posebno mjesto za čitanje za koje misli da je zanimljivo, tada će početi automatski ići tamo kad god uzme knjigu. Stručnjak za čitanje Ryan Crawley savjetuje da dopustite da dijete učini taj kutak svojim. “Dopustite im da preuzmu vlasništvo nad tim područjem sa vlastitom malom zbirkom knjiga i pokrivača koji će im pružiti mjesto za povlačenje. Mnoga djeca vole pretvoriti neiskorištenu ostavu u svoje udobno mjesto “, rekao je Crawley.

Posjetite biblioteku jednom sedmično

Biblioteke često imaju male prezentacije na koje dolaze gostujući pisci i čitaju djeci. Ponekad organizuju i manje predstave za djecu. Osim toga, posjeta biblioteci omogućuje djeci da pronađu knjige koje ih najviše zanimaju. Biblioteke su savršeno mjesto za djecu koja imaju manje poteškoće u čitanju ili uče engleski kao drugi jezik. Intonacija u glasu i facijalna ekspresija glumca mogu oživiti svaku priču.

Čitajte zajedno

Djeca će više uživati u čitanju knjige kad čitaju s roditeljima. Sjajan način da podjelite zadatak čitanja je da dijete čita jednu stranicu, a roditelj pročita sljedeću. Pobrinite se da kao roditelj budete najbolji uzor za čitanje svom djetetu. Koristite emocije i uzbuđenje u svom glasu i uskoro će vaše dijete čitati na isti način.

Postavljajte pitanja

Djeca vole dijeliti ono što su naučili. Dok čitaju, postavite im pitanja o tome što se događa u knjizi. Pitajte ko je glavni lik. Pitajte ih o tome što je problem u priči. Neka oni opišu radnju knjige. Korištenjem različitih pojmova i objašnjavanjem onoga šta oni znače, bit će im lakše kada budu čuli te pojmove u školi.

Vodite evidenciju o pročitanim knjigam

Tabela je samo jedan jednostavan način za praćenje knjiga koje su djeca već pročitala. Nakon nekog vremena, počet će otkrivati ​​svoje omiljene autore i koju vrstu literature najviše vole.