Bosna i Hercegovina
 • English for young kidsEnglish for young kids
  Engleski jezik za djecu

  Helen Doron učenici se zabavljaju i uče engleski jezik – sve u isto vrijeme.

  Saznajte zašto
 • English learning for childrenEnglish learning for children
  Isprobajte nas

  Pozivamo Vas na besplatan demo čas.

  Pronađite Learning Centar
 • English for kids
  Od male djece do tinejdžera

  Mi pripremamo mlade učenike od 3 mjeseca do 19 godina za uspješnu budućnost.

  Pronađite Learning Centar
 

Bebin mozak ‘vježba’ govor mjesecima prije nego dijete progovori

Bebe: slatke i zabavne za igru, ali i ne tako dobre u verbalnoj komunikaciji. Novo istraživanje pokazuje da uprkos nedostatku razumijevanja, koje prikazuju nepovezanim mrmljanjem, kada djeca određene dobi čuju govor njihov mozak se aktivira kako bi utvrdio mehanizme govora.

Obraćanje medijima:

Istraživanje objavljeno u Proceedings of the National Academy of Sciences, sugeriše da dječji mozak počinje slagati temelje kako formirati riječi puno prije nego što djeca u stvarnosti progovore, a to može utjecati na razvojni prijelaz.

Većina beba počne mrmljati do 7. mjeseca, ali ne izgovaraju svoje prve prave riječi do prve godine života,” tumači glavna autorica i zamjenica direktora UW (University of Washington – Univerzitet u Washingtonu) Univerziteta za učenje i neuronauke, Patricia Kuhl. “Pronaći aktivaciju u dijelovima mozga za motoriku kada novorođenčad samo sluša je značajno jer ukazuje na to da je mozak bebe angažiran u traženju načina kako da odgovori, i to već od početka pokazuje da sedmo-mjesečni mozgovi već tada pokušavaju shvatiti način kako izvesti prave pokrete koji će producirati riječi.”

57 beba starosne dobi od 7 mjeseci i 11-12 mjeseci, slušale su seriju slogova poput “da” i “ta“ na materinjem i stranom jeziku, a naučnici su pritom bilježili reakcije u mozgu beba. Slušale su zvukove na engleskom i španskom jeziku.

Naučnici su primijetili aktivaciju moždanih funkcija u području za zvuk koji se zove STG (Superior Temporal Gyrus), u brockinom području i cerebelumu – područja korteksa odgovornih za planiranje motoričkih pokreta koji produciraju govor.

Rezultati objavljeni za medije naglašavaju važnost komunikacije i interakcije s djecom čak i ako ona još nisu u stanju pružiti odgovor.

Naučnici su također otkrili da su bebe koje idu na skeniranje mozga jednostavno neodoljivo slatke i za to imaju video materijale.