Bosna i Hercegovina
 • English for young kidsEnglish for young kids
  Engleski jezik za djecu

  Helen Doron učenici se zabavljaju i uče engleski jezik – sve u isto vrijeme.

  Saznajte zašto
 • English learning for childrenEnglish learning for children
  Isprobajte nas

  Pozivamo Vas na besplatan demo čas.

  Pronađite Learning Centar
 • English for kids
  Od male djece do tinejdžera

  Mi pripremamo mlade učenike od 3 mjeseca do 19 godina za uspješnu budućnost.

  Pronađite Learning Centar
 

Da li je dobro za vaše dijete da čita horor priče?

Svi se možemo sjetiti da smo kao djeca čitali horor priče do kasno u noć uz svjetlost naše dječije svjetiljke, sklupčani ispod dekice. Ne ispuštajući knjigu iz ruku okretali bismo stranice uzbuđeno predviđajući kraj knjige. Dok bismo čitali, svaki zvuk u kući bi nam ubrzao otkucaje malog srca. Nismo mogli ispustiti knjigu iz ruku dok ne bi otkrili šta se tačno dogodilo na kraju.

Vrijedi ponoviti: Nismo mogli ispustiti knjigu iz ruku dok ne bi otkrili šta se tačno dogodilo na kraju. Ryan Crawley, stručnjak za čitanje s doktoratom iz čitanja i pismenosti, provodi dosta svog vremena u radu s djecom koja se bore s čitanjem ili koja pate od istinskog poremećaja u čitanju. Crawley uvijek ima isti savjet za roditelje koji su zabrinuti oko toga da im dijete čita horor priče. Sve dok su priče prilagođene uzrastu djeteta i dok žele čitati više, tada zapravo problem ne postoji.

Istina je da se dosta djece bori sa čitanjem. Bilo da se radi o fonetici, dekodiranju ili vizualiziranju riječi, razlog tome je što ne provode dovoljno vremena stvarno čitajući. Ne koriste vještine čitanja koje uče. Da bi bili dobri, moraju vježbati, baš kao i sve drugo u životu.

Crawley je podučavao mnoge učenike kojima engleski nije maternji jezik, tako da su oni bili učenici kojima je Engleski bio strani jezik (ESL). Kao i ostali učenici koji su imali problema, morali su redovno vježbati i ponavljati fonetske vještine. A neke od njihovih omiljenih knjiga bile su one koje su se bavile nadnaravnim! To ih je inspirisalo da pročitaju više jer je tema bila ono što ih je zanimalo.

Crawley tvrdi da, ako vaše dijete uzbuđuju strašne priče s duhovima i čudovištima i ako su priče prilagođene njegovom uzrastu, pustite ih da čitaju! Na taj način će steći potrebnu vježbu. Ali, trebali bi biti u mogućnosti pročitati otprilike 9 od 10 riječi iz priče. Ako im nedostaje više riječi od toga postat će frustrirani i  neće moći razumjeti o čemu se radi u priči. To vam može pomoći da provjerite da li knjiga odgovara uzrastu djeteta.