Bosna i Hercegovina
 • English for young kidsEnglish for young kids
  Engleski jezik za djecu

  Helen Doron učenici se zabavljaju i uče engleski jezik – sve u isto vrijeme.

  Saznajte zašto
 • English learning for childrenEnglish learning for children
  Isprobajte nas

  Pozivamo Vas na besplatan demo čas.

  Pronađite Learning Centar
 • English for kids
  Od male djece do tinejdžera

  Mi pripremamo mlade učenike od 3 mjeseca do 19 godina za uspješnu budućnost.

  Pronađite Learning Centar
 

Da li moje dijete dovoljno uči engleski jezik? Dio 3

Sa zadovoljstvom Vam donosimo seriju blog objava, kao i priliku da učite od pedagoga i lingvistice Helen Doron. Helen već 30 godina uči djecu engleski jezik. Osnivač je i glavna izvršna direktorica Helen Doron edukacijske grupe i razvila je jedinstvenu metodu učenja engleskog jezika, matematike, fitnesa, i razvoj djeteta uz korištenje originalnih i inovativnih materijala.
Helen_BLOG3


Ovosedmično pitanje je podjeljeno na tri dijela i govori o djeci uzrasta od 5 godina i više: Kako roditelji mogu procijeniti šta njihovo dijete uči na engleskom jeziku? Jesu li naučili dovoljno? Kako mogu provjeriti na kojem nivou je znanje njihove djece i koliko uspješno se njime koriste?

Ovo pitanje je veoma interesantno , zbog toga što ne govore svi roditelji engleski, a s druge strane ipak žele da imaju uvid u to šta to njihovo dijete zapravo uči. Prethodne dvije objave odnosile su se na roditelje djece uzrasta od 0-2 godine i predškolce uzrasta od 2-4 godine. U ovom blogu obrazložit ćemo kako roditelji djece uzrasta 5 godina i više mogu tačno procijeniti šta njihovo dijete uči.

Postoji niz preporuka o tome kako i kada testirati djecu na znanje engleskog jezika. Od uzrasta 5 godina i više, neke zemlje još formalno ne testiraju učenike tih uzrasta, dok u drugim zemljama uključujući Kinu i Koreju, roditelji očekujuod djeteta da pokaže šta je naučilo. Ovo varira u zavisnosti od kulture i zajednice. Ono što je najbitnije je uzeti u obzir kako se dijete osjeća i uvrstiti to u proces testiranja.

Vjerujte svom djetetu

Moja filozofija se zasniva na vjerovanju djetetu. Ako vjerujete djetetu, ono zna kada ga neko pokušava testirati, a testiranje u ovom ranom djetinstvu, u dobi do 6 godina znači” Ne vjerujem ti”, ili “ Nisam siguran da ti to možeš” Vi nikada ne biste željeli da pošaljete takvu poruku. Ako možete da ocjenjivanje provedete u sklopu vesele i zabavne aktivnosti, bilo bi idealno. Ono što biste najmanje željeli je stres za dijete, ili da pomisli da je nešto pogriješio ili dati mu osjećaj da mu ne vjerujete. Uvijek će biti onih izuzetno ambicioznih i razraganih koji mogu prebroditi sve, ali većina djece će biti osjetljiva i shvatit će da ne vjerujete u njih. Cilj je izgraditi djetetovo samopouzdanje i samopoštovanje; da rado uči i vjeuje da može uspjeti.

Helen Doron učiteljica engleskog jezika, Amal Abboud ,slaže se s Doron, “Nije samo riječ o testiranju , već o vjerovanju u dijete. Kad roditelji traže od djeteta značenje riječi na engleskom, oni ne mogu uvijek prevesti, ali kad im pokažete sliku predmeta, oni će odgovoriti ,spontano, na engleskom jeziku. “
Amal nastavlja, “ Roditelji mogu biti podrška igrajući se sa svojim djetetom kod kuće, dok ono u pozadini sluša pjesmice i priče na engleskom jeziku.

Spiralni model učenja

Vjerujem da najbolji programi učenja engleskog jezika uključuju spiralni model učenja. Kod spiralnog modela učenja, učitelj predstavi temu, zadržava se na njoj kratko i nastavlja dalje, a zatim se vraća na temu kroz različite aktivnosti i u narednim lekcijama. Pretpostavka je da sa svakim novim nastavnim časom, učenik proširuje svoje znanje i gradivo razumije na novi način. Tradicionalna metoda učenja u učionici često se zasniva na tradicionalnoj metodi učenja. Na ovaj način, učenici uče u nizu – moraju savladati jednu temu prije prelaska na nešto novo. Jednom naučeno gradivo više se ne ponavlja, kao što je slučaj kod spiralne metode učenja.

Helen Doron Metoda

Jedna od osnovnih strategija koja se koristi za sve Helen Doron kurseve engleskog jezika, za uzrast od 3 mjeseca do 19 godina starosti, je spiralna metoda učenja. Pomoću nje, čak iako dijete propusti sat ili dva nastave zbog bolesti ili je jednostavno spriječeno, usvojit će jezik. Uz ovu strategiju, učitelji se vraćaju i uče istu temu na različit način i u različitim periodima. Spiralno učenje se sprovodi kroz pomno osmišljene materijale koji se koriste kod kuće. Učenici slušaju pjesmice i priče u pozadini. Ovo svakodnevno slušanje kod kuće pojačava učenje i bitan je dio uspješnog učenja engleskog jezika.

Testiranje

Za djecu uzrasta 5 godina i više, testiranje bi trebalo biti kontinuirano i dati odgovor na dva pitanja:
1. Jesu li nastavni materijali prikladni za učenike?
2. Da li učitelj podučava gradivo na pravilan način?

Kurs engleskog jezika trebao bi uključivati testiranje znanja kako bi se utvrdilo da li su materijali prikladni i da li se gradivo predaje na odgovarajući način. Iz ove perspektive, testira se i učitelj, a ne samo dijete. Ovo testiranje je dobro za učitelja kako bi učvrstio i poboljšao svoje nastavne vještine. Engleski jezik, kako se uči u većini škola ocjenjuje čitanje i pisanje, dok Helen Doron metoda uči i procjenjuje prvo i prije svega govor. Mnogo je lakše učiti i ocjenjivati čitanje i pisanje u razredu sa tridesetero i više djece. U stvari, gotovo je nemoguće dati govornom jeziku odgovarajuču pažnju koju zahtijeva u takvom okruženju. Ako razmislite, način na koji smo učili da govorimo naš maternji jezik je prvo da slušamo, razumijemo i pričamo, a tek nakon toga da čitamo i pišemo.

Osnova za razumijevanje i govor jezika počinje kod kuće kad bebe i mališani slušaju svoje roditelje i braću i sestre da govore. Helen Doron engleski, opanaša ovaj redoslijed učenja ”metoda učenja jezika kao maternjeg”.

Učenje koje obuhvata cjelokupnu ličnost djeteta

Najbolji programi i učitelji engleskog jezika pristupaju mu holistički, imajuči u vidu cjelokupnu ličnost djeteta. U takvom okruženju, dijete se razvija kroz aktivnosti, ne samo stavljanjem stvari na papir i klasifikacijom na “tačno” ili “pogrešno”. To nije ono na šta se obrazovanje odnosi; cjelokupno obrazovanje, uključujući i učenje engleskog jezika, treba da pripremi dijete za život. Šta je to što bi trebalo pripremiti dijete za život?

Svakako, akademsko znanje je potrebno, ali postoje i druge ključne vještine koje vrhunski kursevi uključuju:
socijalizacija, samopoštovanje i samopouzdanje. Učenici koji imaju razvijene vještine socijalizacije i samopoštovanja su djeca koja će uspjeti u životu. Također će naučiti da govore i engleski jezik. Da biste saznali više o Helen Doron programima engleskog jezika, posjetite www.HelenDoron.com

O Helen Doron

Helen Doron je 1985. godine započela podučavati djecu enleskom jeziku kod kuće i stvorila jedinstvenu metodologiju s originalnim i revolucionarnim materijalima za učenje. Njeni su kursevi postigli velik uspjeh i posao se vrlo brzo proširio s uvođenjem drugih učitelja, edukacija za učitelje i dodatnih programa temeljenih na njenoj ekskluzivnoj metodologiji kreativnosti i samo-izražavanja. Dodane su nove discipline – matematika, fitnes i razvoj novorođenčadi – te su sve ujedinjene pod prepoznatljivim tržišnim imenom kompanije Helen Doron Educational Group.
Kompanija Helen Doron Educational Group nalazi se u vodećoj poziciji među inovativnim obrazovnim sistemima tako što nudi ekskluzivne programe za učenje i kvalitetne obrazovne materijale za bebe, djecu, adolescente i tinejdžere u cijelom svijetu. Ta je kompanija postala jedna od najvećih obrazovnih franšiznih sistema za djecu na svijetu, s gotovo 90 Master franšizera i preko 880 centara za učenje u 35 zemlja na 5 kontinenata te cjelovitim programima za vrtiće u Turskoj i Južnoj Koreji. Za više informacija o Helen Doron engleskom jeziku posjetite www.helendoron.com