Bosna i Hercegovina
 • English for young kidsEnglish for young kids
  Engleski jezik za djecu

  Helen Doron učenici se zabavljaju i uče engleski jezik – sve u isto vrijeme.

  Saznajte zašto
 • English learning for childrenEnglish learning for children
  Isprobajte nas

  Pozivamo Vas na besplatan demo čas.

  Pronađite Learning Centar
 • English for kids
  Od male djece do tinejdžera

  Mi pripremamo mlade učenike od 3 mjeseca do 19 godina za uspješnu budućnost.

  Pronađite Learning Centar
 

HELEN DORON TRAVNIK & HELEN DORON VITEZ „Helen Doron zebra crossings“

Vođeni projektom „Young Heroes“ na osnovu kojeg svaka škola treba odabrati jedan problem u svojoj zajednici i pokušati ga riješiti zajedno smo došli na ideju da želimo nešto promijeniti i u našoj zajednici, u našim gradovima.

U školama smo organizirali posebnu nastavu kako bi djecu upoznali sa projektom i kako bi pokušali zajedno doći do ideje na koji način da promijenimo nešto u našoj zajednici. Primijetili smo da su danas ljudi uvijek u žurbi i da sve manje obraćaju pažnju na pješačke prijelaze, kako vozači, tako i pješaci. Slaba svijest i saobraćajna kultura pješaka u našim gradovima pripomogle su tome da je zebra zadnje mjesto gdje vozač očekuje da netko pređe ulicu. Pješaci prelaze cestu svugdje osim po zebri, čak i kada je zebra samo nekoliko metara od njih. Dok smo sa učenicima razgovarali o tome što bi moglo promijeniti loše navike i vozača i pješaka, došli smo na ideju šarenih zebri. Zajednička ideja je bila da obilježimo zebre sa Helen Doron bojama koje bi pješacima, djeci i odraslim, kao i vozačima privlačile pažnju. Svi su već navikli na bijele zebre i s vremenom prestajemo da ih vidimo, ali kada bi zebre bile šarene privlačile bi pažnju i svima bi bile vidljive. Djeca bi jedva čekala prelazak preko šarene zebre, roditelji bi zajedno s njima stekli novu naviku, a vozači bi zebre lakše uočavali. Na ovaj interesantan i kreativan način možemo povećati saobraćajnu svijest. Budući da su djeca najugroženiji učesnici saobraćaja, smatrali smo da je najbolje da šarenu zebru obilježimo na mjestima gdje najčešće i najviše djece prelazi ulicu, a to je kod škola.

U našim Helen Doron školama smo organizirali potpisivanje dvije peticije, za dvije općine te se najavili načelnicima koji su odvojili vrijeme i primili naše male delegacije. U Travniku je načelnik osobno ugostio djecu dok je u Vitezu tu ulogu preuzela pomoćnica načelnika. Djeca su upoznala načelnike sa našim projektom, predali im peticije i tražili podršku u rješavanju ovog problema kako bi i oni, Mladi Heroji, mogli da promijene nešto u svojoj zajednici. Dobili smo punu podršku načelnika, a načelnik Travnika je toliko bio oduševljen idejom de je obećao da će općina Travnik financirati još jednu šarenu zebru.

Danas Travnik i Vitez imaju „Helen Doron zebre“ u šarenim bojama, zahvaljujući našim Mladim Herojima koji su u ovom projektu postali mali aktivisti koji su napravili promjenu u svome gradu, ne koristeći mišiće nego svoju maštu, mišljenje, glas i volju da nešto urade.