Bosna i Hercegovina
 • English for young kidsEnglish for young kids
  Engleski jezik za djecu

  Helen Doron učenici se zabavljaju i uče engleski jezik – sve u isto vrijeme.

  Saznajte zašto
 • English learning for childrenEnglish learning for children
  Isprobajte nas

  Pozivamo Vas na besplatan demo čas.

  Pronađite Learning Centar
 • English for kids
  Od male djece do tinejdžera

  Mi pripremamo mlade učenike od 3 mjeseca do 19 godina za uspješnu budućnost.

  Pronađite Learning Centar
 

Kako muzika pomaže djeci da uče engleski

Svi roditelji znaju da tiha i nježna uspavanka može smiriti svako djete. Kada odrastemo, veličanstvena simfonija nas može obuzeti uzbuđenjem. Ali muzika također može uticati na način na koji učimo. Muzika je jedna od rijetkih aktivnosti koja uključuje aktivaciju cijelog mozga. Ona je nerazdvojiv dio svake kulture, te posjeduje iznenađujuće beneficije ne samo za usvajanje jezika, poboljšanje pamćenja i fokusiranosti, već i za razvoj fizičke koordinacije.

Muzika stimuliše učenje i pospješuje komunikaciju. proteklih godina, saznali smo mnogo o razvoju mozga. Bebe se rađaju sa milijardu moždanih ćelija. Tokom prvih godina života, one formiraju veze sa drugim moždanim ćelijama. Vremenom, veze koje redovno koristimo postaju jače. Djeca koja odrastaju uz slušanje muzike razvijaju snažne moždane veze, i zauzvrat ojačavaju jezičke vještine.

Kao djeca, možemo oponašati ritam i muzičke strukture našeg maternjeg jezika mnogo ranije nego što možemo izgovarati riječi. Većina nas se sjeća nekih pjesmica i uspavanki koje smo naučili kao djeca. Muzika nam pomaže da efektnije usvajamo riječi i izraze. Muzički ritam, kao i ponavljajući šabloni u pjesmama nam pomaže da zapamtimo riječi. Bilingualna djeca mogu se naročito okoristiti pjevanjem pjesama iz drugog jezika. Čak i ako su su riječi u početku nepoznate, imitiranje riječi iz pjesama pomaže djeci da vježbaju proizvodnju zvukova na novom jeziku. Vremenom i uz vježbu , zvukove zamjenjuje razumijevanje istih riječi.

Razumijevanje kako muzika pomaže učenju jezika je veoma važno, kao što i slušanje muzike, praćenje teksta, melodije i ritma zahtijeva aktivaciju obe strane našeg mozga, čineći usvanje informacija toliko lakšim. 1

Muzika i pjesme igraju veoma važnu ulogu u svim Helen Doron English programima.

Pored toga, upisivanje Vašeg djeteta na Helen Doron Baby Best Start kurs, može obogatiti učenje Vašeg djeteta na ovaj način:

Puštajte muziku Vašoj bebi. Izložite Vaše dijete mnogim različitim muzičkim opcijama i raznim stilovima. Ukoliko svirate neki instrument, vježbajte u blizini Vašeg djeteta. Pobrinite se da je jačina zvuka umjerena, jer glasna muzika može oštetiti sluh djeteta.

Pjevajte Vašem djetetu. Nije važno koliko dobro pjevate. Slušanje Vašeg glasa pomaže Vašem djetetu da uči jezik. Bebe vole šablone i ritmove pjesama. Čak i male bebe mogu prepoznati specifične melodije nakon što ih čuju.

Pjevajte sa Vašim djetetom. Kako djeca rastu, uživaju pjevati sa Vama. Prilagođavanje riječi muzici pomaže mozgu da ih brže usvaja i duže pamti. Iz tog razloga se sjećamo riječi pjesama koje smo pjevali kao djeca, čak iako ih nismo čuli godinama.

Započnite muzičke časove što ranije. Ukoliko želite da Vaše dijete nauči da svir aneki instrument, ne morate čekati do osnovne škole da biste počeli. Mozak djece u razvoju je spreman za učenje muzike. Većina četverogodišnjaka i petogodišnjaka uživaju u stvaranju muzike i mogu naučiti osnove sviranja nekog instrumenta. Ukoliko započnete sa časvoima rano, možete razviti ljubav prema muzici koja traje čitav život. .

Podstaknite školu Vašeg djeteta da podučava muziku. Pjevanje pomaže stimulaciji mozga, barem na neko vrijeme. Vremenom, muzičko obrazovanje kao dio škole može pomoći razviti vještine poput koordinacije i kreativnosti. Učenje muzike pomaže Vašem djetetu da postane formirana ličnost.

Pogledajte kratki video u kojem Helen Doron govori o muzikalnosti jezika, kao i vezi između muzike i usvajanja novog stranog jezika.

1. Muzika i Vaša beba, S. Jhoanna Robledo, Septembar 2011

2. Diane Bales, Ph.D. Razvijanje bebinog mozga: Uloga muzike