Bosna i Hercegovina
 • English for young kidsEnglish for young kids
  Engleski jezik za djecu

  Helen Doron učenici se zabavljaju i uče engleski jezik – sve u isto vrijeme.

  Saznajte zašto
 • English learning for childrenEnglish learning for children
  Isprobajte nas

  Pozivamo Vas na besplatan demo čas.

  Pronađite Learning Centar
 • English for kids
  Od male djece do tinejdžera

  Mi pripremamo mlade učenike od 3 mjeseca do 19 godina za uspješnu budućnost.

  Pronađite Learning Centar
 

Kako pomoći djetetu da nauči engleski jezik

Helen_BLOG3.jpg

Sa zadovoljstvom Vam donosimo seriju blog objava, kao i priliku da učite od pedagoga i lingvistice Helen Doron. Helen već 30 godina podučava djecu engleskom jeziku. Osnivač je i glavna izvršna direktorica Helen Doron edukacijske grupe i razvila je jedinstvenu metodu učenja engleskog jezika, kao i metode učenja matematike, fitnesa, i ranog razvoja djeteta uz korištenje originalnih i inovativnih materijala.

Ovosedmično pitanje glasi:

Kako se može na časovima dva puta sedmično, u trajanju od 45 minuta naučiti engleski jezik – u čemu je tajna?

Helen odgovara:

Dakle, jedan čas od 45 minuta neće nekom čarolijom učiniti da dijete govori engleski jezik. Čak i časovi koji se održavaju dva puta sedmično neće garantovati da će dijete govoriti engleski jezik. Tajna za uspješno učenje stranog jezika temelji se na dokazanoj metodologiji koja uključuje dnevno slušanje kod kuće.

Šta je pozadinsko slušanje?

Pozadinsko slušanje je način da se uđe u slušni jezik koji podupire učenje stranog jezika. Na ovaj način, dijete sluša audio materijale na engleskom, izloženo je jeziku dok se igra, jede ili ide na spavanje. Ovo je pasivni način upijanja jezika, u kojem je pažnja djeteta periferna na zvuk koji se čuje u pozadini. Zbog ovog svakodnevnog slušanja bez potrebe fokusiranja na to, ova metodologija je slična sa prirodnim učenjem maternjeg jezika. Oni koji se bave istraživanjem jezika zaključuju da vanjsko obogaćivanje jezika utiče dugoročno na memoriju i stvara neuronske puteve za učenje jezika u mozgu.

Helen Doron metoda pozadinskog slušanja

30 godina učenja pokazalo mi je da je stalno slušanje kod kuće temeljno sredstvo koje pomaže djeci da nauče engleski. Riječi, gramatika, pjesmice se uče kroz stalno pozadinsko slušanje. Pozadinsko slušanje ne zahtijeva koncentraciju ili razumijevanje jezika. Ono nalaže slušanje 2 puta dnevno, svakog dana, posebno razvijenih materijala za učenje.

Helen Doron materijali su ispunjeni pjesmama, više od 500 samo na engleskom jeziku. Većina njih je originalna i napravljena specijalno za naše programe englskog jezika. Na početku dijete ne razumije šta sluša, ali pjesme se puštaju u pozadini dok dijete jede, igra se, i priprema se za spavanje.
To znači da mozak ponavlja stimulaciju; specifični neuronski putevi za učenje jezika se stvaraju obradom zvuka i značenjem jezika. Učenje na ovaj način znači da dijete zaista upija ono što sluša, tako da kada dođe na čas znat će zvukove, pjesmice, pjevat će sa ostalima, čak iako još ne zna šta sve riječi znače.

Važno je da roditelj razumije da će pažnja djeteta prirodno lutati jer pozadinsko slušanje ne podrazumijeva da dijete treba da se fokusira na ono što sluša na CD-u ili snimljenoj traci. To je razlog zašto se zove pozadinsko slušanje.

Za učenike uzrasta od 2 do 9 godina, materijali za učenje kod kuće uključuju video sadržaj koji prati priče i pjesmice. Ovi snimci osnažuju jezik jer postoji vizuelna komponenta koja prati audio zapis. Za roditelje koji više vole da sačekaju sa gledanjem videa dok njihova djeca ne budu starija, naši programi također nude slušanje materijala bez videa.

Učenje uz zabavu

Uspješno učenje jezika ne može biti postignuto samo kroz pozadinsko slušanje; talentovan učitelj koji može da koordinira materijale za učenje u školi sa materijalima za pozadinsko slušanje, kreira idealnu sredinu za učenje. Svaki Helen Doron učitelj završi intenzivnu obuku i koristi nastavna pomagala koja su razvijena od strane pedagoških stručnjaka i sadrže hiljade izvora i igrica za svaki set za učenje. Ti materijali su testirani i dokazano uspješni za učenje engleskog jezika. Sva nastava se održava na engleskom jeziku, tako da dijete kada ode kući, razumije nešto od sadržaja na CD–u koji je slušao na času i slušat će opet kod kuće dva puta dnevno.

Dijete se vraća naredne sedmice na čas i uči više i ovaj ponovljeni proces slušanja kod kuće – prisustva na času – vraćanja kući i ponovnog slušanja traje otprilike dva mjeseca dok sav sadržaj u potpunosti ne bude usvojen. Zatim se prelazi na naredni CD ili audio zapis dok se novi sadržaj predstavlja.

Slušanje kod kuće ne zahtijeva od djeteta da se fokusira ili da učenje bude prisilno, što nije zabavno. Sa pozadinskim slušanjem kod kuće, učenje je spontano. S vremenom, dijete će moći pjevati i u drugim prilikama. Ono sluša i prima informacije ne primjećujući. Pozadinsko slušanje je tajna uspješnog učenja engleskog jezika; ono osnažuje čas jednom sedmično u trajanju od 45 minuta i dijete uči bez poteškoća.