Bosna i Hercegovina
 • English for young kidsEnglish for young kids
  Engleski jezik za djecu

  Helen Doron učenici se zabavljaju i uče engleski jezik – sve u isto vrijeme.

  Saznajte zašto
 • English learning for childrenEnglish learning for children
  Isprobajte nas

  Pozivamo Vas na besplatan demo čas.

  Pronađite Learning Centar
 • English for kids
  Od male djece do tinejdžera

  Mi pripremamo mlade učenike od 3 mjeseca do 19 godina za uspješnu budućnost.

  Pronađite Learning Centar
 

Lekcije koje možemo naučiti od super heroja

Čini se da svjetska fascinacija super herojima raste iz dana u dan. Zapravo, od 25 najuspješnijih filmova svih vremena, sedam ih se temelji na stripovima. Također, Marvel i DC stripovi se prodaju u većem broju u odnosu na prije pet godina. Ljudi svih uzrasta, muškaraci i žene, vole super junake. Mitski junaci postoje već stoljećima. To definitivno nije ništa novo. Grčka mitologija nam je dala Zeusa, Heru, Posejdona i Demetera, da spomenemo nekoliko. Mnogi od ovih likova se mogu povezati sa današnjim super herojima Superman, Wonder Woman, Aquaman, pa čak i Poison Ivy. Postoje određene sličnosti među njima. Nije teško shvatiti da nam novo doba super junaka može pružiti važne lekcije baš poput priča koje su nam pričali o grčkim bogovima.

Neka vaša prošlost oblikuje vašu budućnost

U životu, naša prošlost ima direktan uticaj na ono što ćemo postati u budućnosti. Svi to shvaćamo kako postajemo stariji. O ovome možemo naučiti više i iz stripova. Bruce Wayne je kasnije postao Batman kako bi tragao za pravdom koju njegovi ubijeni roditelji nikada nisu dobili. Superman štiti Zemlju od uništenja, ali kao dijete nije mogao spasiti vlastiti svijet Kripton od nestanka. Prošlost koja oblikuje budućnost je zajednička tema za gotovo sve super heroje.

Moguće je prevladati sve prepreke

Svi se suočavamo s preprekama u životu koje nas mogu zaustaviti na našim stazama ili nas potaknuti da pokušamo opet. Super junaci su nas više puta naučili da se možemo suočiti s bilo kojom preprekom koja stoji na putu. Billy Batson i Dick Grayson bili su siročad koja su mogla biti ljuta na svijet, ali su obojca postali heroji. Ako oni to mogu postići, onda možemo i mi.

U redu je biti loš

Svako se osjeća neprilagođeno u nekom trenutku života. To je izrazito čest osjećaj tokom djetinjstva. Međutim, super junaci kao što su X-Men nam pokazuju da različitost nije loša stvar. Zapravo, to često može biti vrlo dobra stvar.

Heroji se ne rađaju, oni se prave

Koliko često vidimo ljude koji su odrasli u bogatoj porodici i imaju ogromno bogatstvo na raspolaganju, kako bi ga na kraju uzaludno potrošili? S druge strane, imamo ljude koji se rađaju s doslovno ničim, ponekad čak ni roditeljima da se brinu o njima, ali onda odrastu i postanu liječnici, učitelji i drugi junaci? Stripovi pokazuju da nije važno kako ste došli na ovaj svijet, važno je kako izlazite. Možete napraviti dovoljno loših izbora i uskoro ćete postati zlikovac ili možete postati junak priče.