Bosna i Hercegovina
 

Najčešća pitanja roditelja

 • Kada bi djeca trebala početi učiti engleski jezik?

  Što ranije dijete počne sa učenjem, lakše je asimilirati strani jezik sve dok je redovno izloženo tom jeziku. Istraživanja pokazuju da što ranije beba počne sa slušanjem stranog jezika, to će njen izgovor i gramatika biti bolji kada poraste. U Helen Doron English počinjemo sa Baby’s Best Start, kursom namijenjenim bebama od tri mjeseca i njihovim roditeljima. Iako ove sasvim male bebe ne razumiju u potpunosti šta im se govori, one upijaju zvukove i intonacije, baš kao sto uče i svoj maternji jezik.

  Dok se ranije vjerovalo da mala djeca nemaju sposobnost učenja više od jednog jezika, sada znamo da je istina sasvim suprotna. Do dobi od 6 godina dječiji mozak je uključen za učenje jezika. Učenje više od jednog jezika od rane dobi proširuje mentalne sposobnosti djeteta, ne samo u smislu savladavanja jezika, već i u opštem učenju i savladavanju novih vještina.

 • Čuo sam da Helen Doron metoda podučava djecu na prirodan način. Šta to znači?

  Od rođenja djeca uče komunicirati sa svijetom koji ih okružuje slušajući i oponašajući ljude sa kojima su u kontaktu. Svakodnevno imaju mogućnost da se poboljšaju kroz stalno ponavljanje novih zvukova, slogova, riječi, i na kraju rečenica. Sve to je praćeno prirodnim entuzijazmom roditelja, i ostalih brižnih članova porodice, što pojačava djetetovu želju da nastavi. Do 2-3 godine djeca komuniciraju slobodno na svom maternjem jeziku. To je prirodan nacin učenja jezika. Helen Doron metoda učenja engleskog jezika oponaša taj prirodni proces učenja jezika: repetitivno slušanje i pozitivni podsticaj u sigurnom okruženju.

 • Šta je Helen Doron English iskustvo i zašto bih ga izabrala za svoje dijete?

  Postoji šest dobrih razloga za odabir Helen Doron English metode za Vaše dijete:

  1. Repetitivno slušanje kroz svakodnevno izlaganje engleskom u kućnom okruženju uz pozitivno poticanje na časovima u kratkom vremenu pružaju djeci iskustvo uspjeha. To ih motivira da nastave da napreduju, i sto je najvažnije oni to VOLE!

  2. Helen Doron metoda uzima u obzir različite stilove učenja djece i koristi igrice, pokrete, muziku i puno zabave kako bi iskoristila prirodnu ljubav djece prema učenju kao i tendenciju učenja jezika.

  3. Helen Doron English je najkompletnije iskustvo učenja engleskog u EFL (engleski kao strani jezik) industriji. Niti jedna EFL institucija ne nudi iste materijale vrhunskog kvaliteta, koji su prilagodjeni razlicitim uzrastima – od 3 mjeseca do 19 godina – kao mi. Dok je uvijek bolje početi sa učenjem engleskog što je moguće ranije i napredovati kroz kurseve, učenici se mogu pridružiti u bilo kojoj dobi i iskusiti mnoge koristi Helen Doron metode.

  4. Helen Doron English kursevi se održavaju u malim grupama od 4 do 8 učenika. To daje najbolje iz oba svijeta. U jednu ruku učenici imaju prednosti grupne interakcije u odnosu na privatno podučavanje. U drugu ruku, male grupe dopuštaju ličnu pažnju i daju prednost individualnom korištenju jezika.

  5. Helen Doron učitelji su neupitno jedan od glavnih razloga za odabir Helen Doron škole za Vaše dijete. Svi Helen Doron učitelji su prošli intenzivan program obuke, gdje su detaljno savladali metodu i obučeni su da koriste naše posebne materijale za podučavanje. Svi učitelji također prisustvuju periodičnim seminarima kako bi se usavršavali i bili u toku sa najnovijim Helen Doron razvojima. Helen Doron učitelji su priznati kao najbolji u EFL sektoru.

  6. Zadnji, ali ne manje važan, razlog za odabir Helen Doron je brz napredak koji djeca prave u učenju engleskog jezika – kao i prekrasan akcent kojim govore. To se može pripisati svim gorenavedenim razlozima i sumirati kao Helen Doron iskustvo.

 • Šta tačno znači pasivno slušanje kod kuće i šta trebam uraditi?

  Centralna komponenta Helen Doron metode je pasivno slušanje kod kuće, optimalno dva puta dnevno 15 -25 minuta. To pruža kontinuirano izlaganje engleskom jeziku, koje ima veliku važnost u mlađim godinama. Kada upišete dijete na Helen Doron kurs, uz ostale materijale potrebne za kurs dobijate i podatke za pristup materijalima za slušanje. Nije potrebno da prisiljavate dijete da se aktivno fokusira na slušanje muzike i priča. Pasivno slušanje je sasvim dovoljno – zvukovi i ritam jezika se upijaju prirodno u pozadini. Predlažemo slušanje materijala tokom dnevnih aktivnosti kao što je oblačenje, kupanje, i vožnja autom. Iste ne treba slušati za vrijeme gledanja televizije i tokom razgovora u toku obroka.

 • Zašto repetitivno pasivno slušanje funkcioniše?

  Zato jer mladi ljudi napreduju kroz ponavljanje. Oni vole da slušaju istu priču uvijek iznova, na isti način na koji vole da slušaju Helen Doron materijale uvijek iznova. Roditelji se mogu umoriti od slušanja, ali djeca ne! Svi Helen Doron kursevi su kreirani po sistemu jezičke imerzije. Učenici slušaju audio sadržaj dva puta dnevno, dok se igraju, oblače ili idu na spavanje. Repetitivno pasivno slušanje je najbliže sistemu imerzije kada se engleski ne govori kod kuće.

 • Da li će moje dijete naučiti engleski iako još uvijek ne govori?

  Djeca počinju učiti od trenutka kada se rode, a možda čak i ranije. Prije nego što su spremne da progovore, bebe upijaju zvukove i intonaciju koji će im biti potrebni da oblikuju riječi, kada za to budu spremni.

 • Koliko brzo ću vidjeti rezultate?

  Često roditelji kažu da odmah vide uticaj koji školski časovi i repetetivno slušanje kod kuće imaju na njihovu djecu. Činjenica je da je svako dijete jedinstveno i da usvaja jezike vlastitim tempom. Znanstvena istraživanja su zabilježila da dvojezična djeca počinju sa izgovorm nešto kasnije u odnosu na njihove jednojezične vršnjake. Također je poznato da dvojezični govornici veoma brzo sustižu i često iznenade svoje drugare.

 • Da li su časovi dva puta sedmično dovoljni?

  Tokom sedmičnih časova značenja riječi koje su djeca čula tokom protekle sedmice postaju očigledna. Pozadinsko slušanje kod kuće, zajedno sa grupnim uputama je bit učenja engleskog jezika na prirodan način kroz Helen Doron metodu.

 • Da li su časovi samo na engleskom jeziku?

  Da, časovi se održavaju samo na engleskom. Ovakav način podučavanja engleskog naziva se metod imerzije. Postoje i izuzeci, npr. kada postoji neki problem u učionici.

 • Trebam li znati engleski?

  Ne, nije potrebno da roditelji znaju engleski da bi njihova djeca bila uspješna u učenju engleskog jezika. Međutim, ono što je važno je to da roditelji puštaju Helen Doron audio materijale svojoj djeci svakodnevno.

 • Kada bi djeca trebala početi učiti gramatiku engleskog jezika na sistematski način?

  Istraživanja su pokazala da djeca do 7 godina lako uče više jezika na kojima im se govori i pjeva. Oni prirodno usvajaju gramatiku koja im je potrebna za razumijevanje i komunikaciju.

  Na našem kursu EFAC, ne postoje gramatičke vježbe. Gramatika se uči redovnim ponavljanjem i putem govora, baš kao što dijete usvaja svoj maternji jezik. Akcenat je na tome da djeca na zabavan i prirodan način uče engleski koristeći ga u razgovoru.

 • Sa kojim Helen Doron English kursom bi trebalo da počne moje dijete?

  Postoji dosta fleksibilnosti kada se odabira Helen Doron kurs koji je odgovarajući kao početni kurs za Vaše dijete. Predlažemo da o tome porazgovarate sa vašim lokalnim menadžerom Helen Doron Learning Centra ili učiteljem. Zajedno ćete uskladiti prethodno učenje Vašeg djeteta, te nivo engleskog ostalih učenika i sedmični plan časova.

  Dijete počinje Helen Doron engleski sa: preporučeni kurs
  3-24 mjeseca Baby’s Best Start
  15 mjeseci-2 godine Todler’s Best Start
  2 godine It’s a Baby Dragon
  3 godine Fun with Flupe
  4 godine Fun with Flupe
  5 godina Fun with Flupe
  6 godina Jump With Joey
  7 godina Jump With Joey
  8 godina Jump With Joey
  9 godina Jump With Joey
  10 godina Paul Ward’s World
  11 godina Paul Ward’s World
  12 godina Paul Ward and the Treasure
  13 godina Teen English
  14 godina Teen English
  15 godina Teen English
  16 godina Teen English
  17 godina Teen English