Bosna i Hercegovina
 • English for young kidsEnglish for young kids
  Engleski jezik za djecu

  Helen Doron učenici se zabavljaju i uče engleski jezik – sve u isto vrijeme.

  Saznajte zašto
 • English learning for childrenEnglish learning for children
  Isprobajte nas

  Pozivamo Vas na besplatan demo čas.

  Pronađite Learning Centar
 • English for kids
  Od male djece do tinejdžera

  Mi pripremamo mlade učenike od 3 mjeseca do 19 godina za uspješnu budućnost.

  Pronađite Learning Centar
 

Noć vještica- strava i zabava!

Nedvojbeno je da je noć vještica (Halloween) prepuna slatkiša i kostima – ali mnogi ne znaju da nije oduvijek bilo tako. Oduševite svoje prijatelje pri slijedećem druženju Vašim poznavanjem porijekla ove noći, kao i nekolicinom zabavnih i interesantnih činjenica koje prate ovu noć.

 

31-og oktobra, Noć vještica je začeta kao ništa više nego jesenji festival žetve i to u Irskoj. Ovaj dan je ujedno i posljednji dan Keltskog kalendara, te se proslava 31-og oktobra može pratiti unazad i više od 4 000 godina. Sada, ovaj praznik se dovodi u vezu sa duhovima, kostimima, i naravno, slatkišima.

1.Trick or treat

Omiljeni dio svakog djeteta na noć vještica, zajedno sa prerušavanjem u najdraže superheroje i ličnosti, je Trick-or-Treat. U srednjem vijeku je također postojala ista praksa koja je uključivala neki vid nastupa (ples ili pjevanje), te bi za svoj trud bivali nagrađeni hranom umjesto slatkišima. Neki su također vjerovali da iznošenjem slatkiša hrane duhove koji bi na taj dan lutali ulicama.

2. Jack O’ Lanterns

Jack O’ Lanterni su uobičajeno izrezbarene narandžaste tikve sa zapaljenom svijećom unutra. Prema Irskoj legendi, Jack O’ Lanterni su dobili ime po zajedljivom čovjeku imena Jack, kojem je bio zabranjen ulaz u pakao i raj jer je nebrojeno puta prevario vraga. Samim tim, osuđen je da luta Zemljom, mašući svojim fenjerom u nadi da će ljude odvratiti sa pravog puta.

3. Mit i praznovjerje

Postoji vjerovanje da ukoliko osoba nosi svoju odjeću naopačke, te hoda unatrag na noć vještica, vidjet će vješticu kada otkuca ponoć.

4. Neko misli na Vas

Također, mnogi vjeruju da ukoliko vidite pauka na noć vještica, on Vam donosi sreću i predstavlja voljenu osobu koja Vas pazi i čuva.

5. Maskiranje je IN!

Oko 50% odraslih se također maskira za noć vještica, te često prave kostime i za svoje ljubimce.

6. Maske i plahte

Kelti su vjerovali da noću duhovi lutaju poljima i ulicama, te su počeli nositi maske da ih ne bi prepoznali kao ljude. Također su se omotavali plahtama i kostimirali u demone da bi odbili potencijalne srdite duhove koji bi tražili osvetu.

7. Fobija

Strah od noći vještica se naziva Samhainophobia.

8. Crne mačke

U nekim državama ne možete usvojiti crnu mačku na noć vještica. Crne mačke se često dovode u vezu sa obredima i crnom magijom, te je na noć vještica, radi njihove sigurnosti, u nekim državama nemoguće naći crnu mačku za usvajanje.

9. Protest

U nekim državama, noć vještica se smatra komercijalizovanim praznikom, te se i ne obilježava, dok se u većini svijeta prate određene tradicije ovog praznika – dekoracije i kostimiranje!

 

Da li ćete se Vi maskirati ovu noć vještica?

Želimo Vam sretan i strašan Halloween!

 

 

Preuzeto sa:

https://www.womansday.com/life/g485/15-fascinating-halloween-facts-124464/?slide=30

https://icebreakerideas.com/halloween-trivia/

https://www.theholidayspot.com/halloween/facts.htm