Bosna i Hercegovina
 • English for young kidsEnglish for young kids
  Engleski jezik za djecu

  Helen Doron učenici se zabavljaju i uče engleski jezik – sve u isto vrijeme.

  Saznajte zašto
 • English learning for childrenEnglish learning for children
  Isprobajte nas

  Pozivamo Vas na besplatan demo čas.

  Pronađite Learning Centar
 • English for kids
  Od male djece do tinejdžera

  Mi pripremamo mlade učenike od 3 mjeseca do 19 godina za uspješnu budućnost.

  Pronađite Learning Centar
 

Postanite naučnik na jedan dan

Preslušali ste sve pjesmice, pregledali sve crtiće i emisije, pročitali sve knjige, kao i bili u parku, ali dan još uvijek nije gotov. Roditelji, da li često ostajete bez ideja kako da podstaknete maštu Vašeg djeteta na kvalitetan i zabavan način pri čemu mogu naučiti nešto novo i interesantno?

 

Prerušite se u prave (male) naučnike i otkrijte nevjerovatni svijet nauke zajedno sa Vašim djetetom koristeći samo stvari koje već imate u kući!

Započnite Vašu novu pustolovinu uz ove jednostavne eksperimente koji zasigurno donose oduševljenje i želju za novim istraživanjima i podvizima!

 

 

1.Napravite sopstvenu lava lampu.

Za ovaj eksperiment će Vam trebati: prazna boca vode, ulje, voda, boja za hranu po izboru, šumeća tableta.

Za početak u bocu sipajte ulje do 2/3 zapremine boce. Zatim, u bocu naspite vode toliko da ostavite malo prostora pri samom vrhu boce. Primijetit ćete da voda tone ispod ulja. Ulje i voda se jednostavno ne miješaju, već zbog veće gustoće vode – ona tone na dno. Potom, uspite malo boje za hranu. Boja će se pomiješati sa vodom ali ne i uljem. Po želi možete nježno promiješati sadržaj boce da se boja bolje absorbira u vodu. ( Nije preporučeno mućkati sadržaj zbog stvaranja mjehurića.) Na poslijetku, ubacite šumeću tabletu i magija počinje.

Po završetku eksperimenta možete porazgovarati o svojstvima korištenih materijala kao i zašto su mjehurići išli prema vrhu boce.

Preuzeto sa:  https://www.noguiltmom.com/kids-activity-make-your-own-lava-lamp/

 

2. Napišite tajne poruke

Za ovaj eksperiment će Vam biti potrebno: iscijeđen limun, mala zdjela, štapići za uši, bijeli papir, fen.

Uspite limunov sok u malu zdjelu, te umočite štapić za uši u sok. Štapićem ispišite svoju poruku na papiru. Primijetit ćete da Vaša poruka postepeno nestaje, te po završetku, uključite Vaš fen na najmanju brzinu i vidite kako Vaša poruka ponovo oživljava! Ukoliko koristite iscijeđen limunov sok, Vaša poruka će postati smeđa. Pokušajte eksperimentisati sa različitim tekućinama poput mlijeka ili sirćeta, i testirajte vidljivost Vaše poruke u poređenju sa ostalim pokušajima. Neke poruke će samo biti vidljive ukoliko je papir okrenut prema izvoru svjetlosti.

Preuzeto sa: https://stepmomming.com/science-kids-invisible-ink/

 

Uspjeh i zabava zagarantovani!