Bosna i Hercegovina
 • English for young kidsEnglish for young kids
  Engleski jezik za djecu

  Helen Doron učenici se zabavljaju i uče engleski jezik – sve u isto vrijeme.

  Saznajte zašto
 • English learning for childrenEnglish learning for children
  Isprobajte nas

  Pozivamo Vas na besplatan demo čas.

  Pronađite Learning Centar
 • English for kids
  Od male djece do tinejdžera

  Mi pripremamo mlade učenike od 3 mjeseca do 19 godina za uspješnu budućnost.

  Pronađite Learning Centar
 

Prelaz sa maloprodaje na franšizni sistem u obrazovanju

Nakon više od decenije provedene u franšiznom sistemu u obrazovanju, upoznala sam mnogo potencijalnih franšizera željnih ulaska na ovo rastuće tržište, svaki sa svojim iskustvom i osobnošću.

Često se sjetim svog sastanka s gospodinom koji je prethodno imao franšizu poznate marke automobilskih guma. Želio je krenuti u novom smjeru, ući na tržište podučavanja engleskog jezika, a njegovo prvo pitanje bilo je: „Koliko ću imati učenika?“  Logično pitanje od strane nekoga ko je znao kolika će mu biti dobit na temelju toga koliko je prodao guma. Međutim, franšizni sistem u obrazovnom sektoru nešto je sasvim drugačije.

Kao i na bilo kojem drugom području, treba vam čvrst poslovni plan da bi uspjeli, ali ovo je posao temeljen na međuljudskim odnosima. Tu se ne radi o tradicionalnom omjeru ponude i potražnje na koji su mnogi naviknuti. I upravo to ovaj posao čini fantastičnim, ali ujedno i zahtjevnim.

U praksi to izgleda ovako: prodajte nekome set guma i nećete ga vidjeti narednih godinu dana. Dok u našim centrima, učenike i njihove roditelje viđate kroz cijelu godinu. Ako ste napravili dobar posao i izgradili uspješne veze s jednima i drugima, viđat ćete ih još mnogo godina, sedmicu za sedmicom, mjesec za mjesecom – a njihovim stopama nastavit će i njihova braća, sestre i prijatelji.

Ovo nije posao za ljude kojima nedostaje entuzijazma. Kada otvarate franšizu za podučavanje engleskog jezika, mnogo toga ovisi o zemlji, regiji i kulturi. Velik broj kompleksnih faktora je u igri. Ali postoji jedna stvar koja je nepromjenjiva, a to je strast za prenošenjem znanja engleskog jezika malim glavicama koje to upijaju. Strast je vjerovatno ključni sastojak uspjeha općenito, međutim  u našem poslu to je posebno izraženo, oni franšizeri koji žive svoj posao redovito imaju najviše uspjeha. Štoviše, to im postane način života.

Ovaj posao temelji se na međuljudskim odnosima na svim nivoima. Bliska saradnja s Vašim timom učitelja i franšizerima oko Vas gotovo je jednako važna kao i odnos koji ćete razviti sa svojim učenicima i njihovim roditeljima. To se odnosi i na naš odnos sa master franšizerima. U zadnjih 30 godina postepeno smo se razvijali i naša usmjerenost ka razvoju zajednice bila je važan faktor našeg uspjeha.

Da li ste zainteresovani da saznate više o svijetu obrazovnog franšizinga? Priključite se našoj  LinkedIn grupi za diskusiju https://www.linkedin.com/groups/13551156 ili potražite više informacija na našoj stranici http://www.helendoron.com/franchising.

Anne Gordon, potpredsjednica Odjela poslovnog razvoja