Bosna i Hercegovina
 • English for young kidsEnglish for young kids
  Engleski jezik za djecu

  Helen Doron učenici se zabavljaju i uče engleski jezik – sve u isto vrijeme.

  Saznajte zašto
 • English learning for childrenEnglish learning for children
  Isprobajte nas

  Pozivamo Vas na besplatan demo čas.

  Pronađite Learning Centar
 • English for kids
  Od male djece do tinejdžera

  Mi pripremamo mlade učenike od 3 mjeseca do 19 godina za uspješnu budućnost.

  Pronađite Learning Centar
 

Ritmičkim gestama do bržeg razvoja i govora kod djece

Gestikulacija je sastavni dio ljudske komunikacije te je posebno važna kod djece, jer prethodi govoru, jezičkom i kognitivnom razvoju. Ritmičke geste su jednostavni, ponavljajući pokreti ruku koji prate ritam govorenja i “podcrtavaju” najvažnije informacije u strukturi priče.

Istraživanja su  pokazala da komuniciranjem pomoću gestova pomaže djeci zapamtiti  informacije u govoru i bolje ih razumjeti. Najnovija studija, objavljena u stručnom časopisu Developmental Psychology, pokazala je kako djeca postižu bolje razumijevanje strukture neke priče koja je ispričana riječima i ritmičkim gestama. Djeca starosti pet i šest godina bila su podijeljena u dvije grupe.

Prva grupa gledala je video snimke priče koja je bila ispričana samo riječima, a druga grupa je gledala snimke priče u kojima su riječi bile popraćene ritmičkim gestama, odnosno ključne su riječi i dijelovi priče bili naglašeni gestama. Potom su djeca iz obje grupe morala  da prepričaju priču koju su čuli.

Djeca koja su slušala priču popraćenu ritmičkim gestama značajno su je bolje kasnije prepričala, bolje su se držala strukture priče i koristili su više ključnih riječi iz priče, jer su više takvih riječi zapamtili.

Stoga, kada roditelji djeci čitaju priče mogu neke ključne dijelove u strukturi priče popratiti ritmičkim gestama. Cilj je naglasiti riječi i izraze koji su važni za sadržaj. Gesta može biti kratki i brzi pokret ruke ili prstiju gore-dolje, naprijed-natrag, a priča  dobija nove elemente, lika, teme ili neke nove informacije vezane za ranije uvedenu temu.

Ukoliko želite da Vaše dijete nauči nešto novo i pritome se mnogo zabavlja, Helen Doron English škole Vam upravo to i nude! Na našim časovima djeca pored što uče engleski jezik na prirodan način također imaju priliku da uporedo razviju ritmičke i motoričke sposobnosti. Iskoristite priliku i prijavite se za besplatan demo čas.

 

Preuzeto sa: Kids info