Bosna i Hercegovina
 • English for young kidsEnglish for young kids
  Engleski jezik za djecu

  Helen Doron učenici se zabavljaju i uče engleski jezik – sve u isto vrijeme.

  Saznajte zašto
 • English learning for childrenEnglish learning for children
  Isprobajte nas

  Pozivamo Vas na besplatan demo čas.

  Pronađite Learning Centar
 • English for kids
  Od male djece do tinejdžera

  Mi pripremamo mlade učenike od 3 mjeseca do 19 godina za uspješnu budućnost.

  Pronađite Learning Centar
 

Slušanje muzike ubrzava razvoj djeteta

Poznato je da muzika ima vrlo nevjerovatan uticaj na djecu već od prvih dana njihovog života. Muzika vrtoglavo potiče razvoj mozga kod djece od rođenja pa sve do njihove šeste godine jer se njihov mozak u tom periodu intenzivno razvija.

Bitno je voditi računa kod odabira muzike, pa tako ona ne bi trebala biti agresivna i preglasna, već umirujuća. Mogu to biti opuštajući zvukovi iz prirode, klasična, ili vesela muzika namijenjena djeci.

Iako malene bebe muziku mogu tek slušati, ne i aktivno sudjelovati u izvođenju iste, istraživanja pokazuju kako je već tada dokazan njen uticaj na razvoj kognitivnih sposobnosti.

Neka istraživanja su pokazala kako djeca već u majčinom stomaku vole slušati klasičnu muziku koja ih umiruje. Ona je odličan  izbor prije spavanja, dok će vesele dječije pjesmice razvedriti vaše dijete i potaknuti ih na aktivnosti.

Studije upućuju na to da stimulacija muzikom može čak i ubrzati djetetov razvoj

Mnogobrojni stručnjaci su istraživanjem uticaja muzike na razvoj djeteta došli do izvanrednih rezultata prema kojima je muzika prava vježba za mozak koja potiče kompleksnije razmišljanje, a koja kasnije olakšava jednostavnije rješavanje problema, upoređivanje i analiziranje.

Osim puštanja pojedine vrste muzike djetetu, poželjno je i da mu pjevate. Ukoliko smatrate da nemate sluha, budite bez brige, vaša beba neće to primijetiti, već će uživati u vašem malo intimnom koncertu.

Osim ovakve vrste interakcije, poželjno je i dijete uključiti u muzičke aktivnosti. Za početak, dok je dijete još vrlo maleno omogućite mu igru s pravim malim  instrumentima. Iako su zvečke prvi izbor svakog roditelja, udaraljke i dječje klavijature dijete će također oduševiti.

Svaka igračka vrlo brzo dosadi, a kako bi uštedili novac – sami napravite svoje instrumente

Vrlo jednostavna i jeftina verzija je svakako da napunite plastičnu flašu rižom, kamenčićima ili nečim sličnim. Kako bi igračka bila zanimljivija flašu možete obojiti kako bi šarenilo dodatno zainteresovalo dijete. Imajte na umu da dijete razlikuje različitu vrstu muzike, pa će tako razlikovati i različite zvukove koje možete dobiti stavljanjem različitih materijala u ove kućne zvečke.

 

Preuzeto sa: KidsInfo