Bosna i Hercegovina
 • English for young kidsEnglish for young kids
  Engleski jezik za djecu

  Helen Doron učenici se zabavljaju i uče engleski jezik – sve u isto vrijeme.

  Saznajte zašto
 • English learning for childrenEnglish learning for children
  Isprobajte nas

  Pozivamo Vas na besplatan demo čas.

  Pronađite Learning Centar
 • English for kids
  Od male djece do tinejdžera

  Mi pripremamo mlade učenike od 3 mjeseca do 19 godina za uspješnu budućnost.

  Pronađite Learning Centar
 

Šta učiniti kada vaše dijete ne želi čitati

U sklopu kampanje Readers are Leaders donosimo vam niz zanimljvih tekstova koji će sadržavati korisne savjete i prijedloge za roditelje i pomoći im da motivišu svoju djecu da što više čitaju.

Kao roditelji, vjerojatno ste se već susreli sa ovim problemom kod vaše djece. Koje metode koristite da natjerate dijete na čitanje kada ono jednostavno nije zainteresovano za to? Postoji nekoliko mogućnosti da ih potaknete na čitanje bez prijetnji i kazni. Za djecu je veoma važno da čitaju, jer što više čitaju to se više razvija njihova sposobnost razumijevanja i postaju bolji čitatelji. Slijedite savjete u nastavku kako bi se vaš ne-čitatelj što više družio sa knjigom.

Čitanje u krugu porodice

Ako vaše dijete primijeti da nije jedino koje čita, bit će mu lakše uzeti knjigu u ruke. Odvojite svako veče vrijeme za čitanje sa porodicom gdje svi ukućani moraju čitati za to vrijeme. Ako vaše dijete vidi roditelje kako čitaju sa užitkom, onda neće gledati na čitanje kao na posao.

Čitanje prije spavanja

Razvijanje navika je dosta lako za djecu. Svake večeri se kupaju ili tuširaju u svoje ustaljeno vrijeme. Znaju da moraju oprati zube prije spavanja. Uspostavljanje rutine čitanja prije spavanja je za djecu samo još jedna u nizu stvari koje trebaju obaviti prije spavanja. Većina djece mrzi odlazak na spavanja iz nekog razloga. Bore se protiv odlaska u krevet kao da vjeruju da čim odu u krevet započinje velika zabava. Da biste iskoristili ovo, učinite obaveznim čitanje u trajanju od 15 minuta kada se naveče smjeste u krevet. To je win-win situacija. U većini slučajeva nakon 15 minuta čitanja su spremni za spavanje.

Pronađite knjige koje ih zanimaju

Glavni razlog zbog kojeg dijete ne želi čitati je taj da ga priča ili knjiga jednostavno ne zanima mnogo. Pratite njihove interese i pronađite knjigu koji neće željeti ispustiti iz ruku. Ukoliko im se sviđaju super junaci ponudite im stripove. Ako ih zanima određeni sport, posjetite zajedno najbližu biblioteku ili čitaonicu i pronađite neke knjige o sportu koje odgovaraju djetetovom uzrastu i nivou čitanja. Možda su ludi za životinjama? Pronađite neke knjige u kojima se nalaze prekrasne životinjice.

Jedna od stvari koje treba imati na umu jeste da iskustvo čitanja učinite zabavnim. Nemojte ga prikazivati kao posao ili kaznu, jer će ga i djeca tako doživljavati. Pronađite knjige koje neće moći ispustiti iz ruku i uskoro će vas moliti za još nekoliko dodatnih minuta čitanja prije nego utonu u san svako veče.