Bosna i Hercegovina
 • English for young kidsEnglish for young kids
  Engleski jezik za djecu

  Helen Doron učenici se zabavljaju i uče engleski jezik – sve u isto vrijeme.

  Saznajte zašto
 • English learning for childrenEnglish learning for children
  Isprobajte nas

  Pozivamo Vas na besplatan demo čas.

  Pronađite Learning Centar
 • English for kids
  Od male djece do tinejdžera

  Mi pripremamo mlade učenike od 3 mjeseca do 19 godina za uspješnu budućnost.

  Pronađite Learning Centar
 

Zašto bi djeca trebala čitati stripove

U posljednjih nekoliko godina na sceni dominiraju stripovi i superjunaci. Čini se da svaki novi film o superjunaku obara veće box office rekorde od prethodnog. Marvel ili DC, svaki je blockbuster. Avengers, Justice League, Batman, Iron Man i Thor samo su neki od popularnijih stripova i filmova. Nije čudo da djeca žele čitati o likovima koje gledaju na filmskom platnu.

To je potaklo roditelje da postavljaju pitanja. Trebaju li njihova djeca uopšte čitati stripove? Iz nekog razloga, čitanje stripova često je imalo lošu reputaciju. Nekada se na stripove gledalo kao na nezdravo štivo. Dva velika ljubitelja stripova su u mladosti, a kasnije i u odraslim godinama, bila dva najveća izvođača svih vremena. Elvis Presley i Dean Martin uživali su u čitanju stripova čak i nakon što su postali slavni. Zapravo, Elvis je odlučio obojiti svoju kosu u crno dijelom zbog lika Kapetan Amerika koji je imao istu boju kose. Danas je moderno čitati stripove. Svi to rade.

Roditelji ne bi trebali biti zabrinuti jer djeca čitaju stripove. Sama činjenica da čitaju nešto učinit će ih boljim čitateljima. Osim toga, mnogim se učenicima koje uče engleski kao drugi jezik daju upravo stripovi kao zadaci za čitanje. Slike uz riječi olakšavaju razumijevanje priče. Uz to, čitaju o likovima koje već poznaju. Stripovi su idealan tekst za čitanje prilikom učenja drugog jezika.

Većina stripova ne koristi riječi koje je teško razumjeti. To je savršeno za djecu koja nemaju bogat vokabular. Dakle, ako ste roditelj i zabrinuti ste što vaši klinci čitaju stripove, zaustavite se. Ne postoji razlog za zabrinutost. Ove interesatne priče će ih zabaviti. Sačuvajte te brige za nešto drugo gdje je to stvarno potrebno!