Bosna i Hercegovina
 • English for young kidsEnglish for young kids
  Engleski jezik za djecu

  Helen Doron učenici se zabavljaju i uče engleski jezik – sve u isto vrijeme.

  Saznajte zašto
 • English learning for childrenEnglish learning for children
  Isprobajte nas

  Pozivamo Vas na besplatan demo čas.

  Pronađite Learning Centar
 • English for kids
  Od male djece do tinejdžera

  Mi pripremamo mlade učenike od 3 mjeseca do 19 godina za uspješnu budućnost.

  Pronađite Learning Centar
 

Zašto učenje jezika kod djece nikad nije uzaludno čak i ako nikad ne postanu tečni govornici

Zašto, pitate se? Razloga je više. Osim tečnog znanja jezika, koristi učenja jezika kod djece su mnogobrojne.
Evo 5 razloga zašto učenje jezika kod djece nikad nije uzaludno, čak i ako ih nikad ne nauče tečno govoriti:

 

1. Jezici djeci pomažu razviti poštovanje prema drugim kulturama

Volimo učiti o svijetu. Dok proučavamo globus svijeta, moj sin često uperi prst prema nekoj državi i pita koji se jezik tamo govori. Zanimaju ga razni djelovi svijeta i uzbuđuje ga pomisao da će tamo jednog dana otputovati.

Listajući kroz atlas i pričajući o raznim zemljama, ne razgovaramo samo o ljudima koji tamo žive i jezicima kojima pričaju nego i o hrani koju jedu i muzici koju sviraju.

Moji dječaci obožavaju slušati i plesati uz špansku muziku, kao i učiti o Kineskom zidu. Vole se igrati sa svojim Eiffelovim tornjem iz Pariza i Kipom slobode iz Amerike gdje, kako dječaci često vole naglasiti, “se kaže faaaast” na američkom naglasku.

Jezici kod djece potiču razvoj poštovanja prema svijetu oko sebe i kulturama koje su drugačije od njihove. Pomaže im shvatiti da tamo negdje postoji puno više od onoga što nam je ovdje poznato.

2. Znanje više od jednog jezika pomaže im prihvatiti promjene

Znanje stranih jezika vašem djetetu može pomoći da se lakše prilagođava drugačijim okruženjima. Kad čuju strani jezik, to na moju djecu ne utiče negativno. Nije im to ništa novo ni čudno; čak oni tu promjenu prihvate i obično jedva čekaju naučiti koju riječ iz novog jezika.

Neki dan je moj sin u parku upoznao djevojčicu iz Malavija i počeli su se igrati na talijanskom. Onda je čuo kako s tatom priča na svom maternjem jeziku i odmah je htio znati o kojem se jeziku radi. Nije se smijao niti ga je bilo sram, za razliku od neke druge djece. Nije ga plašilo to što ne razumije. Štaviše, htio je znati koji je to jezik i o čemu pričaju.

3. Čak i s osnovnim znanjem jezika možete komunicirati sa strancima

Nikad neću zaboraviti jedan dan u parku kad me neki dječak čuo kako sa svojim dječacima pričam na engleskom. Dotrčao je do nas i odmah rekao “Hello how are you?” s jakim francuskim naglaskom. Iznenadio me jer tu gdje živimo baš nema puno ljudi koji pričaju engleski. Rekao mi je da je sa porodicom na odmoru. Moja djeca su s njim počela pričati na engleskom što je njega oduševilo. Engleski mu nije bio sjajan, ali je mogao voditi jednostavan razgovor pritom se silno zabavljajući. Začas su njih trojica trčkarala okolo igrajući se poput najboljih prijatelja. Oči su mu sjajile od uzbuđenja što može pričati s nekim ko ga razumije, bez obzira što to nije njegov materinji jezik.

 

4. Sa osnovnim znanjem jezika možete putovati

Nekad sam na putovanja nosila višejezični frazeološki rječnik. To mi je olakšavalo naručivanje hrane ili kupovinu karata za voz. Osim toga zabavljala sam se učeći. Ne morate tečno govoriti neki jezik da biste putovali, ali lijepo je znati nekoliko riječi radi lakšeg snalaženja. Sposobnost razumijevanja svijeta oko sebe i uranjanja u kulturu čini iskustvo puno boljim.

Zašto ne bismo svoju djecu naučili nekoliko novih riječi dok smo na putu ili dok učimo o nekoj novoj državi? Nikad ne znate, možda je zbog toga jednog dana požele posjetiti. Moj sin je već nebrojeno puta pitao kad ćemo posjetiti Kineski zid, i baš bih voljela da to kao porodica i učinimo. Možda dotad naučimo dovoljno da se možemo sami snalaziti.
Preporuka za čitanje:

A Multilingual Travel Lesson

5. Učiti jezik znači učiti nešto novo

Učenje novih stvari nikad nije uzaludno, bez obzira o čemu se radi. Djeca su po prirodi znatiželjna i vole učiti. Učenje novih jezika pomaže im da postanu otvoreni i prema učenju drugih stvari. Pokazuje im da se ne trebaju bojati nepoznatog i ohrabruje ih da barem pokušaju čak i ako ne znaju što ih čeka.

“Svaki jezik vas nečemu uči, zato učenje jezika nikad nije uzaludno, naročito ako se ne razlikuje samo po nekim sintaksičkim sitnicama” – – Brian Kernighan

Ne očekujem da mi djeca kad odrastu tečno govore sve jezike. Trudimo se da postanu vješti barem u svojim materinjim jezicima, engleskom i talijanskom. Uopšte mi ne smeta ako ne postanu izvrsni govornici španskog ili ako ne uspiju usvojiti više od osnova mandarinskog.

Međutim, nadam se da će izrasti u ljude otvorenog uma koje vole i žele učiti nove stvari. Nadam se da će putovati svijetom i da će pritom biti zainteresirani za kulture s kojima će se susretati. Jednom kad budu stariji i upoznaju nekoga ko ne priča njihovim materinjim jezikom, a unatoč tome s njime budu mogli komunicirati, nadam se da će i sami shvatiti kako učenje jezika nije bilo uzaludno.

Preuzeto sa: https://bilingualkidspot.com/