Bosna i Hercegovina
 • English for young kidsEnglish for young kids
  Engleski jezik za djecu

  Helen Doron učenici se zabavljaju i uče engleski jezik – sve u isto vrijeme.

  Saznajte zašto
 • English learning for childrenEnglish learning for children
  Isprobajte nas

  Pozivamo Vas na besplatan demo čas.

  Pronađite Learning Centar
 • English for kids
  Od male djece do tinejdžera

  Mi pripremamo mlade učenike od 3 mjeseca do 19 godina za uspješnu budućnost.

  Pronađite Learning Centar
 

Beneficije bilingualnog mozga

Očigledno je da poznavanje više od jednog jezika može učiniti određene stvari lakšima – poput putovanja ili gledanja filmova bez prevoda. Ali da li postoje druge beneficije posjedovanja bilingualnog ili multilingualnog mozga?

Mia Nacamuli izdvaja 3 tipa bilingualnog mozga i pokazuje da poznavanje više od jednog jezika čini Vaš mozak zdravim, kompleksnim i aktivno uključenim.

Poznato je da je lijeva hemisfera mozga dominantnija u analitičkim i logičkim procesima, dok je desna hemisfera aktivnija u emocionalnim i socijalnim.

Ovo saznanje je dovelo do hipoteze kritičnog perioda. Prema ovoj teoriji, djeca lakše usvajaju jezik zbog plastičnosti njihovog mozga u razvoju koja im dozvoljava korištenje obje hemisfere pri usvajanju jezika, dok je kod odraslih usvajanje jezika obično koncentrisano na jednu (lijevu) hemisferu.

Prednosti multilingualnog mozga uključuju posjedovanje više sive materije koja sadrži većinu neurona i sinapsi u Vašem mozgu; kao i više aktivnosti u određenim područjima pri korištenju drugog jezika. Također možete usporiti manifestaciju određenih bolesti poput Alzheimer-a i demencije.

Više informacija na ovu temu možete pronaći ovdje.